Stichting Dalèl
De Stichting Projecten Encyclopedie
Adopteer een Kameel!

 

Missie Adoptie Programma

 • Adopteer een klein kameeltje en geef hem/haar een goede start!
 • Adopteer een gepensioneerde kameel en geef hem/haar een goede oude dag in plaats van dat ze afgedankt worden voor de slacht!

 

Situatie Dahab - Zuid Sinaï

Sinds de revolutie in Egypte begin 2011 is het altijd rustig en veilig gebleven in de Sinaï, behalve dan dat de kosten voor het levensonderhoud sterk gestegen zijn, dit geldt ook voor de kosten voor het levensonderhoud van kamelen.

Daarnaast is situatie voor de bedoeïenen al veel langer moeilijk doordat ze als minderheidsgroep gezien worden en door de steeds droger wordende woestijn. Maar sinds de Arabische Lente in 2011 is dit alleen nog maar verergerd: door het instorten van het toerisme, dus nóg minder werk, tegenover een sterke stijging van het levensonderhoud.

Weinig Lente dus nog en ....

Als de situatie voor de mens verslechtert, dan verslechtert de situatie voor de dieren nog 10 x erger ... !

Veel bedoeïenen leven met name 's zomers op de pof voor hun eigen levensonderhoud. En veel kamelen krijgen nu (bedrukt) karton (!) en afval van restaurants, winkels en hotels te eten in plaats van hooi en maïs.

Voor dit afval moeten de bedoeïenen vaak ook nog iets betalen. In Egypte scheiden ze hun afval niet, dus in dat afval zit vaak van alles : folie, plastic, sigarettenfilters ....

 

De Kameel: een gehard dier. Daarom een wereld van verschil wat basisvoeding doet

De Kameel is van nature een gehard dier. Een nadeel hiervan is dat een kameel niet snel laat zien als hij/zij wat mankeert. Maar een groot voordeel is dat men bij kamelen daardoor veel bereikt met preventie, zoals: goed basisvoedsel als hooi en maïs en schoon water !

 

  Mastafa de leverancier vh kamelenvoer Joyce v stichting Dalel jpg  Energievoer-mais-2

 

  Musille-ruwvoer  Goed water 1 TF

 

Kosten basislevensonderhoud kleine kameeltjes

In de Natuur graast een klein kameeltje al rond zijn 10e dag, dit betekent dat een kleintje in Dahab naast het zogen bij de moeder, al rond zijn 10e dag hooi en een beetje vast voer begint te eten. Dit loopt al snel op tot meer.

De kosten voor het basislevensonderhoud van een klein kameeltje liggen vanaf de € 45,- per maand. Dit is veel geld, daarom is het handiger als meerdere personen 1 kameeltje adopteren.

Zo is kleine Zar'aan geadopteerd door 4 afzonderlijke vrouwen en is kleine Djiddu'a geadopteerd door twee meisjes van 10 en 12 jaar die de adoptie cadeau hebben gekregen van hun tante en oom!

Je kan zelf proberen om mensen te zoeken die met jou adoptie ouder willen worden van een klein kameeltje, maar dat hoeft niet. De stichting blijft gewoon verder zoeken.

 

Geef ze een goede start! 

 

  Kleintjes die samen grazen StDalel  Qamh soeb

 

Kosten basislevensonderhoud gepensioneerde kamelen

Als een kameel (te) oud wordt mest zijn eigenaar hem 's zomers vet (met afval) om hem daarna te verkopen aan de slacht. Voor het geld dat de eigenaar daarvoor krijgt kan hij in de plaats van zijn oude kameel een jong mannetjes kameel kopen waar de eigenaar weer mee kan werken.

Echter, juist deze oude(re) kamelen, die hun hele leven de mens gediend hebben en die veel mensen een onvergetelijke woestijnervaring hebben gegeven, verdienen het niet om een dieronwaardig einde te krijgen en als voer op het bord van de mens terecht te komen!

Het doel van adoptie van oude(re) kamelen is dan ook:

 • Om oude(re) kamelen goede, gezonde en gelukkige laatste levensjaren te geven.
 • En om oude kamelen een natuurlijke dood te geven, zodat ze eervol begraven kunnen worden als hun tijd gekomen is in plaats van een dieronwaardig einde in de slacht.

Als je meehelpt om een oude(re) kameel goede, gezonde levensjaren te geven, dan kan zo'n kameel zelfs nog jaren (aangepast) werken, bijvoorbeeld in woestijntochten zoals DesertJoy die doet, zodat hij/zij ook beweging krijgt en weer in zijn/haar natuurlijke leefomgeving, de Woestijn is!

Dit zal de kameel zelfs met veel plezier willen doen!

De kosten voor het basislevensonderhoud van een volwassen gepensioneerde kameel bedragen € 75,- per maand. Dit is veel geld, daarom is het handiger als meerdere mensen 1 kameel adopteren. Zo is de adoptie voor de hengst Tunesie helemaal rond: hij is geadopteerd door 6 mensen! En was de adoptie van Wijze Mabruka, een vrouwtjeskameel op leeftijd ook helemaal rond! Zij was geadopteerd door 6 mensen tot zij op 27-6-2013 op 'n natuurlijke wijze overleed en eervol begraven werd.

 

Of een goede oude dag! 

 

Lepeltje lepeltje  Mabruka en marzuka

 

 

 

Voorwaarden als je tot adoptie wilt overgaan

 • Minimaal voor 1 jaar, opzegtermijn graag 3 maanden, zodat de stichting bijtijds nieuwe adoptanten kan zoeken
 • Minimum adoptiebedrag is € 10,- per maand
 • Je kunt je zelfgekozen adoptiebedrag overmaken per maand, per kwartaal, per half jaar of voor een heel jaar in één keer. Het is fijn als je dit per mail wilt aangeven.

 

Wat kijg je daarvoor?

 • Behalve een gelukkig(e) kameel(tje), help je - afhankelijk van je keuze - mee om een klein kameeltje een goede start te geven of om een oude kameel een goede oude dag te geven!
 • Ik hou je regelmatig op de hoogte d.m.v. foto's en een dossier van jouw kameel(tje); over het wel en wee van je kameel en van zijn/haar groei en vorderingen als je gekozen hebt voor een klein kameeltje.
 • En mocht je een keer (weer) deelnemen aan een tocht van DesertJoy, dan laat ik je natuurlijk live zien hoe en waar jouw kameel(tje) woont in Dahab.
 • En natuurlijk is jouw kameel - afhankelijk van welke je hebt gekozen - jouw kameel op tocht (www.desertjoy.nl)

 

Met meerdere mensen adopteren

 • Je kiest zelf voor welk bedrag (minimum € 10,- per maand) je welke kameel wilt adopteren. De stichting blijft dan gewoon verder zoeken naar adoptanten voor het bedrag dat na jouw adoptie open blijft staan voor je kameel.
 • Maar natuurlijk kan je zelf ook mensen proberen te zoeken: bijvoorbeeld met een vriendengroep jouw  kameel adopteren of met de klas een kameel(tje) gelukkig maken. Of met je familie, of met de sportclub ...

 

 

Wil je één van deze prachtige dieren (mee-) adopteren? Kijk dan in het linker menu op deze pagina welke kamelen (nog) adoptie ouders zoeken en/of stuur een mail!

Kun je niet kiezen? Lees dan hun levensverhalen bij hun fotootjes en laat je inspireren!